Oletteko koskaan miettineet miksi ihminen on niin tyhmä? Lyhyt vastaus on että koska ihminen luulee olevansa viisas. Pitkä vastaus sen sijaan vaatii jo enemmän pohtimista. Voiko muka olla vain niin että ihmisen tyhmyys perustuu siihen että ihminen pitää itseään ylivertaisena muihin ihmiseen nähden? Olennaistahan tässä oletuksessa on että ihmisen tekee tyhmäksi se että hän pitää itseään muita fiksumpana. Olisiko sitten viisasta pitää itseään tyhmänä? Olisiko silloin viisaampi kuin toinen ihminen tai ei edes yhtä viisas? Jos viisautta mitattaisiin sillä että kuinka viisaana itseään pitää ja alkuperäisen oletuksen mukaan ihmisen tekee tyhmäksi itsensä ylivertaisena pitäminen, niin joku neropatti saattaisi julistaa itsensä kanssaihmistään tyhmemmäksi. Tämän kuultuani joutuisin taas manaamaan ettei mikään ole niin tyhmä kuin ihminen.

    Pitäiskö siis viisauden tavoittelussa siirtyä seuraavalle tasolle? Mitäpä jos julistaisinkin itseni viisammaksi kuin muut ja tietäisin sen olevan totta? Ainoa ongelma tässä vaiheessa on että mistä tietäisin sen olevan totta? En minä ainakaan tiedä. Eli en ole sen viisaampi kuin kukaan muukaan. Sitäpaitsi jos joku julistaisi itsensä tuolla perusteella viisaaksi ihmiseksi niin huuliltani livahtaisi taas että: "Mikään ei ole niin tyhmä kuin ihminen."

    Nyt viimeistään joku kukkahattutäti tai muu hippi (ei negatiivisessä merkityksessä, mutta kyynisessä kuitenkin) jo huutelee että mikset voi vaan olla oma itsesi ja miksi pitää ollaa viisaampi kuin joku muu. No miksipä tarvitsisikaan? No, tietysti siksi että kun neljän ruuhkassa koitatte kurvailla sinne automarketin parkkikselle, missä ei ole yhtään ainutta vapaata paikkaa, ja joku turvelo tukkii koko parkkipaikan jumittamalla japanilaisen matolaatikkonsa keskelle kriittistä risteystä, eikä tajua vääntää pakkia päälle ja siirtyä johonkin muualle hidastamasta muitten veronmaksajien yritystä ruokkia jälkikasvuaan, niin silloin jokaisen normaalin mielenterveyden omistava suomalainen alkaa pärrätä ärräpäitä ja tekstiä tyyliin: " Kyllä pitää olla jotenkin tyhmä kun ei tuosta ymmärrä väistää etc. Niin mitä sitten? No pitäisi kai olla jotain perustetta sanoa että se toinen ihminen on tyhmempi kuin itse on.

    Tästä pohdiskelusta olenkin vetänyt johtopäätöksen mikä tyydyttää pientä mieltäni. En väitä olevani tyhmempi, viisaampi tai yhtä viisas kuin se keskellä risteystä kököttävä perheenpää (isä tai äiti), koska se ei todistaisi kummastakaan yhtään mitään. Totean yksinkertaisesti vain että ihminen on tyhmä, minä itse mukaanlukien.